• Dietetyk Joanna Walasek

Brownie z czerwonej fasoli



Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli

  • 2 jaja kurze

  • 2 banany (250g)

  • 30g kakao naturalnego (proszek)

  • 5g proszku do pieczenia

  • 10g oliwy z oliwek

  • 10g wiórek kokosowych do posypania

Polewa:

  • 50ml wody przegotowanej

  • 10g kakao naturalnego (proszek)

Sposób wykonania:

Fasolę dokładnie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do dużej miski. W dalszej kolejności dodać banany, wbić całe jaja, dosypać kakao i proszek do pieczenia oraz wlać 1 łyżkę oliwy. Całą zawartość dokładnie zblendować do uzyskania gęstej, aksamitnej masy. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę ciasta do foremki. Całą zawartość włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 50 min. Po upieczeniu wyjąć na 1 godz. do przestygnięcia. Przygotować polewę: do przegotowanej wody dodać 1 łyżkę kakao i wymieszać. Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!!!


17 wyświetlenia

GABINET DIETETYKI KLINICZNEJ

ul. Stefana Batorego 48, pokój nr. 204

41-506 Chorzów

(Centrum Biurowe przy ING)

DIETETYK KLINICZNY
DORADCA ŻYWIENIOWY 
mgr JOANNA WALASEK

Numer konta bankowego:PL 78 1050 1214 1000 0097 2017 4219

  • Facebook Social Ikona
  • Instagram Ikona społeczna
  • LinkedIn Ikona społeczna