• Dietetyk Joanna Walasek

Chleb gryczano-owsiany




Składniki:

  • 400g mąki gryczanej

  • 100g mąki owsianej

  • 0,6 litra przegotowanej, ciepłej wody

  • 7g (1 mała saszetka) drożdży w proszku

  • 5g soli kuchennej (1 łyżeczka)

  • 10g oliwy z oliwek

  • 30g siemienia lnianego (+ 5 g do posypania)

  • 30g łuskanych nasion słonecznika (+ 10g do posypania)

  • 30g pestek dyni (+ 5g do posypania)

  • 10g maku (+ 5g do posypania)

Dodatkowo potrzebujesz: 1 dużą miskę, 2 ściereczki, papier do pieczenia, keksówkę lub inna foremkę do pieczenia chleba

Przepis na 1 bochenek chleba


Sposób wykonania:

Do dużej miski wsyp mąkę gryczaną i owsianą, dodaj sól i drożdże. Na środku całej zawartości w misce zrób dołek i dodaj przegotowaną, ciepłą wodę. Dorzuć siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni i mak. Mieszaj do uzyskania lepkiej konsystencji. Przykryj szczelnie ściereczkami, odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godz. aż do wyrośnięcia.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, papier posmaruj ze wszystkich stron oliwą. Przełóż ciasto do foremki, posmaruj resztką oliwy. Na koniec posyp siemieniem lnianym, makiem, pestkami dyni i słonecznikiem. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy foremkę z ciastem i pieczemy przez 1,5 godz. w 185 stopniach Celsjusza.

Idealnie smakuje z kakao lub kawą zbożową. Smacznego!!!


0 wyświetlenia

GABINET DIETETYKI KLINICZNEJ

ul. Stefana Batorego 48, pokój nr. 204

41-506 Chorzów

(Centrum Biurowe przy ING)

DIETETYK KLINICZNY
DORADCA ŻYWIENIOWY 
mgr JOANNA WALASEK

Numer konta bankowego:PL 78 1050 1214 1000 0097 2017 4219

  • Facebook Social Ikona
  • Instagram Ikona społeczna
  • LinkedIn Ikona społeczna