Chleb gryczano-owsiany


Składniki:
400g mąki gryczanej
100g mąki owsianej
0,6 litra przegotowanej, ciepłej wody
7g (1 mała saszetka) drożdży w proszku
5g soli kuchennej (1 łyżeczka)
10g oliwy z oliwek
30g siemienia lnianego (+ 5 g do posypania)
30g łuskanych nasion słonecznika (+ 10g do posypania)
30g pestek dyni (+ 5g do posypania)
10g maku (+ 5g do posypania)
Dodatkowo potrzebujesz: 1 dużą miskę, 2 ściereczki, papier do pieczenia, keksówkę lub inna foremkę do pieczenia chleba
Przepis na 1 bochenek chleba
Sposób wykonania:
Do dużej miski wsyp mąkę gryczaną i owsianą, dodaj sól i drożdże. Na środku całej zawartości w misce zrób dołek i dodaj przegotowaną, ciepłą wodę. Dorzuć siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni i mak. Mieszaj do uzyskania lepkiej konsystencji. Przykryj szczelnie ściereczkami, odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godz. aż do wyrośnięcia.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, papier posmaruj ze wszystkich stron oliwą. Przełóż ciasto do foremki, posmaruj resztką oliwy. Na koniec posyp siemieniem lnianym, makiem, pestkami dyni i słonecznikiem. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy foremkę z ciastem i pieczemy przez 1,5 godz. w 185 stopniach Celsjusza.
Idealnie smakuje z kakao lub kawą zbożową. Smacznego!!!