• Dietetyk Joanna Walasek

Ciasto marchewkowe z jagodami/malinami/pomarańczą/kiwi/śliwką

Aktualizacja: 29 wrz 2019




Składniki:

  • • 8 średnich marchewek • 1 szklanka (250ml) mąki gryczanej • ½ szklanki mleka roślinnego (sojowe/migdałowe) lub zwykłego mleka 1,5% • 2 łyżki oliwy z oliwek • 8-10 kropelek aromatu migdałowego • 2 łyżeczki soku z cytryny • 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej • Szczypta soli • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżki nasion lnu • 1 łyżeczka nasion chia • 5 szt. moreli suszonych • 5 szt. śliwek suszonych • 1/3 szklanki orzechów włoskich • 1/3 szklanki migdałów



Do dekoracji: • 200 g jagód/malin/ 2 duże pomarańcze • 2 łyżki kakao • Gorąca woda (80ml) • Wiórki kokosowe


Sposób wykonania:

Marchewką umyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach, przełożyć do dużej miski. Zblendować nasiona lnu, chia, morele i śliwki suszone, orzechy, migdały. Zawartość przełożyć do miski z marchewką oraz dodać pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie przełożyć przygotowaną masę. Udekorować owocami (można lekko docisnąć łyżką). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 200° przez około 1h. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i ostygnięciu udekorować polewą kakaową (2 łyżki kakao wymieszać z gorącą wodą) i wiórkami kokosowymi. Poczekać aż wystygnie, włożyć na 2 godziny do lodówki aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Smacznego!!!




0 wyświetlenia

GABINET DIETETYKI KLINICZNEJ

ul. Stefana Batorego 48, pokój nr. 204

41-506 Chorzów

(Centrum Biurowe przy ING)

DIETETYK KLINICZNY
DORADCA ŻYWIENIOWY 
mgr JOANNA WALASEK

Numer konta bankowego:PL 78 1050 1214 1000 0097 2017 4219

  • Facebook Social Ikona
  • Instagram Ikona społeczna
  • LinkedIn Ikona społeczna