Naleśniki gryczano-owsiane z twarożkiem i jagodami

Składniki: • 150 g mąki gryczanej • 150 g mąki owsianej • 750 ml mleka (roślinnego lub zwykłego 1,5%) • 1 jajko całe • Szczypta soli • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • Aromat do ciast (wg. uznania: cytrynowy/pomarańczowy/waniliowy/arakowy/rumowy….) • Twaróg półtłusty 120g • Jagody 150g • 1-2 łyżki Oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do smażenia
Do dekoracji: • garstka jagód • 2 łyżki kakao • Gorąca woda (60 ml)
Sposób wykonania: Mąkę (gryczaną i owsianą), mleko, jajo, sól, proszek do pieczenia, aromat wymieszać/zmiksować razem na gładką masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać ciasto i smażyć obustronnie naleśniki do zrumienienia. W wolnej chwili przygotować dekorację: 2 łyżki kakao wymieszać z gorącą wodą tak aby powstała gęsta polewa. Przełożyć usmażone naleśniki na talerz. Na środek położyć 2 łyżeczki twarożku, rozsmarować łyżką/widelcem, dodać jagody, zwinąć jak kto woli w rulon lub trójkąt;-). Udekorować wcześniej przygotowana polewą kakaową i jagodami. Smacznego!!!