Pieczony bakłażan z sosem czosnkowym



Składniki:

  • 250g bakłażana (1 duży)

  • 50g jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 20g koperku świeżego (1-g do posypania i 10g do sosu)

  • oliwa z oliwek

  • słodka papryka

Sposób wykonania:

Sos: W małej miseczce wymieszać jogurt z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włożyć do lodówki.

Bakłażana umyć i pokroić na cienkie talarki. Skropić oliwą, posypać słodką papryką i koperkiem. Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Całą zawartość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 185 stopniach C przez 15 min., a następnie obrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5-10 min. Po tym okresie wyjąć z piekarnika, posypać pokrojonym drobno koperkiem i podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!!!


7 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie