Pieczony bakłażan z sosem czosnkowym

Składniki:
250g bakłażana (1 duży)
50g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
20g koperku świeżego (1-g do posypania i 10g do sosu)
oliwa z oliwek
słodka papryka
Sposób wykonania:
Sos: W małej miseczce wymieszać jogurt z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włożyć do lodówki.
Bakłażana umyć i pokroić na cienkie talarki. Skropić oliwą, posypać słodką papryką i koperkiem. Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Całą zawartość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 185 stopniach C przez 15 min., a następnie obrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5-10 min. Po tym okresie wyjąć z piekarnika, posypać pokrojonym drobno koperkiem i podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!!!