• Dietetyk Joanna Walasek

Pieczony bakłażan z sosem czosnkowym



Składniki:

  • 250g bakłażana (1 duży)

  • 50g jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 20g koperku świeżego (1-g do posypania i 10g do sosu)

  • oliwa z oliwek

  • słodka papryka

Sposób wykonania:

Sos: W małej miseczce wymieszać jogurt z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włożyć do lodówki.

Bakłażana umyć i pokroić na cienkie talarki. Skropić oliwą, posypać słodką papryką i koperkiem. Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Całą zawartość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 185 stopniach C przez 15 min., a następnie obrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5-10 min. Po tym okresie wyjąć z piekarnika, posypać pokrojonym drobno koperkiem i podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!!!


5 wyświetlenia

GABINET DIETETYKI KLINICZNEJ

ul. Stefana Batorego 48, pokój nr. 204

41-506 Chorzów

(Centrum Biurowe przy ING)

DIETETYK KLINICZNY
DORADCA ŻYWIENIOWY 
mgr JOANNA WALASEK

Numer konta bankowego:PL 78 1050 1214 1000 0097 2017 4219

  • Facebook Social Ikona
  • Instagram Ikona społeczna
  • LinkedIn Ikona społeczna