• Dietetyk Joanna Walasek

Zupa krem z brokułów


Składniki:

  • 200g brokuła

  • 40g marchewki

  • 20g pietruszki

  • 15g selera

  • 10g pora

  • szczypta soli i pieprzu do smaku

  • 2g świeżej lub suszonej bazylii

  • 2g świeżego lub suszonego tymianku

  • 2 liście laurowe

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 20g oliwy z oliwek

  • 10g pestek dyni

  • 5g sezamu

  • 5g natki pietruszki

  • 1,5l wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, marchewkę, pietruszkę, seler i por obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Brokuła podziel na różyczki. Zagotuj wodę w garnku, a następnie dodaj wszystkie warzywa. Dopraw solą i pieprzem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj aż do miękkości warzyw, wyciągnij liście laurowe, dodaj oliwę, bazylię i tymianek. Zblenduj zupę na gęsty krem. Udekoruj pestkami dyni, sezamem i natką pietruszki. Smacznego!!!

1 wyświetlenia

GABINET DIETETYKI KLINICZNEJ

ul. Stefana Batorego 48, pokój nr. 204

41-506 Chorzów

(Centrum Biurowe przy ING)

DIETETYK KLINICZNY
DORADCA ŻYWIENIOWY 
mgr JOANNA WALASEK

Numer konta bankowego:PL 78 1050 1214 1000 0097 2017 4219

  • Facebook Social Ikona
  • Instagram Ikona społeczna
  • LinkedIn Ikona społeczna