Zupa krem z brokułów

Składniki:
200g brokuła
40g marchewki
20g pietruszki
15g selera
10g pora
szczypta soli i pieprzu do smaku
2g świeżej lub suszonej bazylii
2g świeżego lub suszonego tymianku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
20g oliwy z oliwek
10g pestek dyni
5g sezamu
5g natki pietruszki
1,5l wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, marchewkę, pietruszkę, seler i por obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Brokuła podziel na różyczki. Zagotuj wodę w garnku, a następnie dodaj wszystkie warzywa. Dopraw solą i pieprzem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj aż do miękkości warzyw, wyciągnij liście laurowe, dodaj oliwę, bazylię i tymianek. Zblenduj zupę na gęsty krem. Udekoruj pestkami dyni, sezamem i natką pietruszki. Smacznego!!!