top of page

Jak przygotować się do pierwszej wizyty?

Pierwsza wizyta u dietetyka jest bardzo ważna, ponieważ pozwala wprowadzić konkretny plan działania ukierunkowany na cel, jaki pacjent chce osiągnąć. Dlatego przed pierwszym spotkaniem należy zastanowić się nad tym, ku jakiemu kierunku ma podążać Nasza współpraca? Chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów? A może chciałbyś aby Twój jadłospis był bogaty w produkty eliminujące lub minimalizujące objawy choroby?
Na pierwszym spotkaniu zawsze przeprowadzam wywiad żywieniowy, który ma na celu bliżej poznać zwyczaje żywieniowe pacjenta, zweryfikować błędy dietetyczne i określić sposób odżywiania się klienta. W wywiadzie bardzo ważne jest, aby podane informacje były prawdziwe, bo tylko w taki sposób można podjąć odpowiedni schemat działania. Aby usprawnić i przyśpieszyć współpracę należy na pierwszą wizytę przynieść uzupełniony dzienniczek żywieniowy, co najmniej z 3 dni. Należy w nim zamieścić spożyte pokarmy i wypite płyny, podać ich ilość/objętość w gramach lub miarach domowych (szklanka, łyżka, sztuka itp.), godzinę i miejsce spożywanych posiłków, a także rodzaj dolegliwości, jaki występuje po zjedzeniu konkretnego produktu. Jeżeli uprawiają Państwo aktywność fizyczną proszę o jej zaznaczenie wraz z czasem jaki zostaje przeznaczony na tą aktywność. Proszę również o przygotowanie listy przyjmowanych leków i suplementów diety. Przykładowy dzienniczek żywieniowy mogą Państwo pobrać poniżej.
 
Na pierwszej wizycie wykonywany jest również bezpieczny i nieinwazyjny pomiar składu ciała na profesjonalnym analizatorze metodą bioimpedancji elektrycznej- BIA (ang. Bioelectrical Impedance Analysis). Pomiar trwa krócej niż 1 minutę i poza aktualną masą ciała czy wyliczeniem wskaźnika masy ciała (BMI) pozwala na uzyskanie również bardzo wielu informacji na temat składu własnego ciała, jak:
  • masowa i procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w całym organizmie,
  • rozmieszczenie tłuszczu na poszczególnych partiach ciała (kończyny górne i dolne oraz tułów),
  • wskaźnik tkanki trzewnej (u osób dorosłych) określający stopień nagromadzenia się tkanki tłuszczowej wokół narządów jamy brzusznej, której nadmiar może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy typu 2.,
  • masowa i procentowa zawartość tkanki mięśniowej w całym organizmie,
  • analiza segmentowa tkanki mięśniowej, czyli rozmieszczenie mięśni na poszczególnych partiach ciała (kończyny górne i dolne oraz tułów),
  • masa mięśni szkieletowych, które biorą udział w przemieszczaniu się oraz nadają wygląd sylwetce,
  • indeks sarkopeniczny dający informację o utracie masy mięśniowej i tym samym pełnionych przez nią funkcji (szczególnie ważny u osób starszych),
  • ogólna zawartość białka w organizmie (protein),
  • całkowita zawartość wody w organizmie,
  • masa kości,
  • wiek metaboliczny,
  • ocena wskaźnika budowy ciała. 
Analiza składu ciała wykonywana jest u osób od 5 r.ż.
Do badania metodą BIA należy w odpowiedni sposób przygotować się, tj.:
  • być na czczo (najlepiej 3-4 godziny) i po wypróżnieniu,
  • nie trenować zbyt intensywnie przed wizytą,
  • nie być w trakcie miesiączki,
  • zastosować odpowiedni ubiór, ponieważ pomiar na analizatorze odbywa się na boso.
Przed wejściem na analizator składu ciała należy odłożyć telefon i inne urządzenia elektroniczne, zdjąć biżuterię​, zegarek, pasek z metalową klamrą i inne metalowe elementy.
UWAGA !​!!
Analizy składu ciała nie wykonuje się u kobiet ciężarnych i osób ze wstawionym rozrusznikiem serca bądź innymi metalowymi częściami o większych gabarytach (np. protezy). 

 

Na pierwszą wizytę przygotuj:

  • aktualne wyniki badań (max. sprzed 4 miesięcy), a jeśli takich nie posiadasz, to zostaniesz poproszony na pierwszej wizycie u dietetyka o ich wykonanie:​

 - morfologia krwi z rozmazem,

 - glukoza i insulina na czczo,

 - profil lipidowy (cholesterol całkowity TC, LDL i   HDL oraz trójglicerydy TG),

 - próby wątrobowe: ALAT, ASPAT, GTTP,

 - próby nerkowe: kreatynina, kwas moczowy,   mocznik, e-GFR,

 - profil tarczycowy: TSH, fT3, fT4,

 - badanie ogólne moczu z pH,

 - poziom witaminy D,

  • informację o aktualnych i zdiagnozowanych w przeszłości chorobach oraz dolegliwościach,

  • listę stosowanych leków i suplementów diety.

Jeśli będzie potrzeba głębszej analizy w kierunku dostosowania diety do danej jednostki chorobowej, dietetyk poprosi o wykonanie dodatkowych badań.​

bottom of page