Dieta w chorobie uchyĆkowatej jelita grubego
- Dietetyk Joanna Walasek
- 29 gru 2023
- 7 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 2 paĆș
UchyĆkowatoĆÄ jelita grubego polega na tworzeniu siÄ uchyĆkĂłw, czyli workowatych uwypukleĆ jelita w obrÄbie ktĂłrych moĆŒe zatrzymywaÄ siÄ treĆÄ pokarmowa i zwiÄkszaÄ rozwĂłj stanĂłw zapalnych. CzÄstoĆÄ wystÄpowania uchyĆkĂłw jelita grubego wzrasta wraz z wiekiem, co spowodowane jest gĆĂłwnie spowolnieniem perystaltyki przewodu pokarmowego.

Do najczÄstszych przyczyn tworzenia siÄ uchyĆkĂłw zalicza siÄ przede wszystkim:
niewĆaĆciwe odĆŒywianie bÄdÄ ce przyczynÄ powstania czÄstych zaparÄ (zbyt maĆa iloĆÄ bĆonnika, gĆĂłwnie frakcji nierozpuszczalnej w poĆŒywieniu),
brak aktywnoĆci fizycznej (spacer, rower, basen),
sĆaboĆÄ warstwy miÄĆniowej Ćcian przewodu pokarmowego (utrata elastycznoĆci, wiotczenie), zwiÄ zane gĆĂłwnie z postÄpujÄ cym wiekiem i nastÄpujÄ cymi wĂłwczas zmianami fizjologicznymi i anatomicznymi,
otyĆoĆÄ,
przewlekĆy stres.
NaleĆŒy podkreĆliÄ, ĆŒe wymienione powyĆŒej dwa pierwsze czynniki (niedobĂłr bĆonnika w diecie i niska/brak aktywnoĆci fizycznej w ciÄ gu dnia) majÄ nadrzÄdny wpĆyw na rozwĂłj choroby. SÄ one przyczynÄ zwolnienia pasaĆŒu treĆci pokarmowej w jelicie oraz tworzenia siÄ, trudnego do wydalenia, stolca o twardej, zbitej konsystencji. W efekcie tego dochodzi do nadmiernych skurczĂłw okrÄĆŒnicy i wzrostu ciĆnienia wewnÄ trz ĆwiatĆa jelita. Esica jest odcinkiem okrÄĆŒnicy o najmniejszej Ćrednicy, stÄ d obecnoĆÄ w niej najwiÄkszej iloĆci uchyĆkĂłw. JeĆŒeli w Ćwietle jelita znajduje siÄ duĆŒa objÄtoĆÄ miÄkkiego kaĆu (z duĆŒÄ zawartoĆciÄ bĆonnika) to ciĆnienie, konieczne do jego przepchniÄcia, jest niskie. Kiedy zaĆ w diecie brakuje bĆonnika, kaĆ staje siÄ twardy, zbity i ma mniejszÄ objÄtoĆÄ, co wymaga wytworzenia znacznie wiÄkszych ciĆnieĆ do jego wydalenia. W konsekwencji tego powstajÄ uchyĆki. AktywnoĆÄ fizyczna z kolei pozytywnie wpĆywa na tĆocznie brzusznÄ , przyĆpiesza pasaĆŒ jelitowy, zapobiegajÄ c tym samym odkĆadaniu siÄ treĆci jelitowej w zagĆÄbieniach bĆony Ćluzowej jelit i wpĆywa na czÄstsze oddawanie stolca, co dziaĆa prewencyjnie w rozwoju choroby uchyĆkowatej jelit.
UchyĆkowatoĆÄ najczÄĆciej pozostaje niezauwaĆŒona przez osoby, poniewaĆŒ u wiÄkszoĆci pacjentĂłw, odcinki jelita zajÄte uchyĆkowatoĆciÄ nie dajÄ ĆŒadnych dolegliwoĆci i sÄ wykrywane caĆkiem przypadkowo, przy okazji wykonywania badaĆ diagnostycznych z powodu innych problemĂłw zdrowotnych. Jest to tzw. uchyĆkowatoĆÄ bezobjawowa. Czasami jednak pojawiajÄ siÄ dolegliwoĆci w postaci: nieokreĆlonych bĂłlĂłw brzucha, uczucia peĆnoĆci, wzdÄÄ, zaburzeĆ wyprĂłĆŒniania (biegunka lub zaparcie stolca), niekiedy krĂłtkotrwaĆych epizodĂłw zatrzymania wiatrĂłw i stolca, ktĂłrych wystÄ pienie sygnalizuje objawowÄ chorobÄ uchyĆkowatÄ jelit. W przypadku zaĆ wystÄ pienia jej powikĆaĆ, objawy mogÄ byÄ znacznie powaĆŒniejsze. Do najczÄstszych powikĆaĆ choroby uchyĆkowatej jelita grubego naleĆŒÄ : krwawienie do ĆwiatĆa przewodu pokarmowego oraz zmiany zapalne w jelicie. Zapalenie uchyĆkĂłw przebiega najczÄĆciej z podwyĆŒszeniem temperatury ciaĆa i silnymi dolegliwoĆciami bĂłlowymi, gĆĂłwnie w lewej, dolnej czÄĆci jamy brzusznej. Stan zapalny moĆŒe rozprzestrzeniÄ siÄ na okoliczne tkanki, przyczyniajÄ c siÄ do powstania innych groĆșnych powikĆaĆ. Ostry stan zapalny uchyĆka moĆŒe spowodowaÄ jego perforacjÄ (pÄkniÄcie). W takim przypadku skaĆŒona treĆÄ jelitowa przedostaje siÄ do jamy brzusznej, powodujÄ c rozlane, ropne lub kaĆowe zapalenie otrzewnej. Nierzadko dochodzi rĂłwnieĆŒ do powstawania ropnia w jamie brzusznej. Na skutek stanu zapalnego w miejscu obecnoĆci zmienionego uchyĆka moĆŒe formowaÄ siÄ teĆŒ guz zapalny zwÄĆŒajÄ cy ĆwiatĆo jelita. Taki stan daje obraz niedroĆŒnoĆci przewodu pokarmowego. Stany te mogÄ stanowiÄ zagroĆŒenie dla zdrowia i ĆŒycia pacjenta.
W zwiÄ zku z powyĆŒszym dieta w chorobie uchyĆkowatej jelita grubego jest uzaleĆŒniona od nasilenia objawĂłw towarzyszÄ cych temu schorzeniu:
W przypadku, gdy nie wystÄpujÄ stany zapalne uchyĆkĂłw stosuje siÄ dietÄ wysokoresztkowÄ z duĆŒÄ iloĆciÄ bĆonnika, ktĂłry mechanicznie pobudza pracÄ jelit,
W przypadku, gdy pojawiajÄ siÄ stany zapalne uchyĆkĂłw, wystÄpujÄ zaparcia i bĂłle brzucha, w stolcu pojawia siÄ krew naleĆŒy stosowaÄ dietÄ Ćatwo strawnÄ z ograniczeniem bĆonnika w postaci surowej.
Podstawowe zalecenia ĆŒywieniowe:
W uchyĆkowatoĆci bezobjawowej/objawy nieliczne wskazane jest stosowanie diety bogatobĆonnikowej. Dieta bogatokoresztkowa oznacza spoĆŒywanie ok. 40 â 60g bĆonnika dziennie. W diecie naleĆŒy zwiÄkszyÄ szczegĂłlnie iloĆÄ nierozpuszczalnej frakcji bĆonnika, wystÄpujÄ cej w peĆnoziarnistych produktach zboĆŒowych, warzywach i owocach. DuĆŒa iloĆÄ bĆonnika w diecie, dziÄki jego zdolnoĆci do absorbowania wody, przyczynia siÄ do zwiÄkszenia objÄtoĆci stolca, zmiÄkczenia jego konsystencji a poprzez mechaniczne draĆŒnienie â do pobudzenia jelita do pracy,
W przypadku osĂłb spoĆŒywajÄ cych dotychczasowo niewielkie iloĆci bĆonnika pokarmowego, jego zwiÄkszenie powinno odbywaÄ siÄ stopniowo a iloĆÄ powinna byÄ dostosowana do indywidualnej tolerancji pacjenta. Jest to konieczne, w celu unikniÄcia dokuczliwych wzdÄÄ i nadmiernego gromadzenia siÄ gazĂłw w jelitach. NaleĆŒy jednak pamiÄtaÄ, ĆŒe, aby dieta przyniosĆa oczekiwany skutek, jego dzienne spoĆŒycie nie powinno byÄ niĆŒsze niĆŒ 25g/d,
Dobrym ĆșrĂłdĆem bĆonnika nierozpuszczalnego sÄ : otrÄby pszenne, mielone siemiÄ lniane, pieczywo razowe z mÄ ki z peĆnego przemiaĆu, grube kasze, nie oczyszczony ryĆŒ (brÄ zowy, dziki), makarony z mÄ ki razowej, surowe warzywa i owoce ze skĂłrkÄ , owoce suszone po namoczeniu (Ćliwki, morele, figi, rodzynki), kiszona kapusta a takĆŒe orzechy (gĆĂłwnie wĆoskie i laskowe) oraz migdaĆy (najlepiej w postaci zmielonej lub dobrze rozdrobnione),
Aby bĆonnik zadziaĆaĆ w sposĂłb wĆaĆciwy, naleĆŒy pamiÄtaÄ o wypijaniu odpowiedniej iloĆci pĆynĂłw (co najmniej 2,5-3 litry dziennie). MogÄ to byÄ: wody mineralne, woda ze ĆwieĆŒo wyciĆniÄtym sokiem z cytryny/limonki, przegotowana woda z miodem, herbatki zioĆowe (z rumianku, melisy, lipy, hibiskusa, miÄty), soki owocowe i warzywne ĆwieĆŒo wyciĆniÄte, sok z kiszonej kapusty, fermentowane napoje mleczne (kefir, maĆlanka, jogurt naturalny), esencjonalne buliony domowe, rosoĆy. Dobre dziaĆanie na pozbycie zalegajÄ cych mas kaĆowych wykazujÄ rĂłwnieĆŒ napary z babki pĆesznik. Przy zbyt maĆej iloĆci wypijanych pĆynĂłw, zwiÄkszona iloĆÄ bĆonnika w diecie moĆŒe nasiliÄ wystÄpowanie zaparÄ, jeszcze bardziej utrudniajÄ c wyprĂłĆŒnianie,
W przypadku wystÄpowania wzdÄÄ naleĆŒy ograniczyÄ spoĆŒycie produktĂłw i potraw sprzyjajÄ cych ich powstawaniu, takich jak: warzywa kapustne (kalafior, brokuĆy, brukselka), czosnek, cebula, pory, nasiona roĆlin strÄ czkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) oraz piwa i napojĂłw gazowanych,
UnikaÄ naleĆŒy produktĂłw wysoko przetworzonych oraz obfitujÄ cych w sztuczne barwniki i konserwanty,
PosiĆki naleĆŒy spoĆŒywaÄ regularnie, w spokojnej atmosferze, bez poĆpiechu,
NaleĆŒy pamiÄtaÄ o codziennej aktywnoĆci fizycznej (4x po 45-60 min.): spacer, biegi, pĆywanie, marszobiegi, zajÄcia fitness,
NaleĆŒy dbaÄ o regularne wyprĂłĆŒnienia. Nie naleĆŒy powstrzymywaÄ oddawania stolca i gazĂłw, wyprĂłĆŒniaÄ powinno siÄ w chwili odczuwania parcia na stolec,
Wskazane jest zaprzestanie palenia (palenie pogarsza stan zapalny uchyĆkĂłw), unikanie napojĂłw gazowanych, (draĆŒniÄ jelita) oraz ograniczenie spoĆŒycia alkoholu,
NaleĆŒy unikaÄ produktĂłw i potraw tĆustych, smaĆŒonych na gĆÄbokim oleju, grillowanych w sposĂłb tradycyjny. Zaleca siÄ przyrzÄ dzanie potraw poprzez gotowanie w wodzie/na parze, duszenie bez obsmaĆŒania, pieczenie w rÄkawie, pergaminie.
ZALECENIA W OKRESIE WZMOĆ»ONYCH DOLEGLIWOĆCI BĂLOWYCH
(w okresie stanu zapalnego):
W okresie wystÄpowania dolegliwoĆci bĂłlowych naleĆŒy stosowaÄ dietÄ Ćatwo strawnÄ , niskobĆonnikowÄ . Potrawy naleĆŒy sporzÄ dzaÄ metodÄ gotowania w wodzie lub na parze, duszenia, pieczenia w folii, rÄkawie lub pergaminie,
NaleĆŒy ograniczyÄ iloĆÄ bĆonnika w formie surowej w diecie. MoĆŒna to osiÄ gnÄ Ä poprzez:
a) obieranie warzyw i owocĂłw ze skĂłrki; przecieranie lub wyciskanie sokĂłw z owocĂłw zawierajÄ cych drobne pestki, obieranie pomidorĂłw ze skĂłrki i usuwanie z nich pestek, sporzÄ dzanie z owocĂłw deserĂłw w postaci musĂłw, serwowanie zup typu krem,
b) stosowanie warzyw gotowanych i rozdrobnionych,
c) stosowanie drobnych kasz (grysik, jaglana, manna, drobne kasze jÄczmienne) zamiast grubych (gryczana, gruba jÄczmienna),
d) stosowanie jasnego pieczywa (w ograniczonej iloĆci pieczywo graham-zaleĆŒy od tolerancji),
e) wykluczenie z diety pieczywa i ciast z ziarnami maku, sezamu, nasion oraz z dodatkiem orzechów.
NaleĆŒy jednoczeĆnie zaznaczyÄ, ĆŒe nie naleĆŒy unikaÄ spoĆŒycia bĆonnika w codziennej diecie, poniewaĆŒ wpĆywa on na przyĆpieszenie perystaltyki przewodu pokarmowego i zmniejsza ryzyko zagĆÄbiania siÄ resztek pokarmu w zmienionych chorobowo uchyĆkach jelita, co moĆŒe wzmagaÄ objawy. JeĆli u pacjenta dolegliwoĆci zwiÄ zane z chorobÄ nie pojawiajÄ siÄ, dieta pacjenta powinna zawieraÄ prawidĆowÄ iloĆÄ bĆonnika, a nawet byÄ bogatobĆonnikowa aby nie zwiÄkszaÄ kumulacji resztek pokarmu w jelicie i indukowaÄ rozwĂłj choroby. Dlatego zaleca siÄ np., blendowanie/przecieranie owocĂłw jagodowych (malin, jagĂłd, truskawek, borĂłwek) majÄ cych drobno pestki a nastÄpnie powstaĆy mus naleĆŒy dodatkowo przetrzeÄ przez sitko w celu usuniÄcia pozostaĆych pestek (naleĆŒy spoĆŒyÄ wyĆÄ cznie pozostaĆy przesÄ cz).
Z diety naleĆŒy wyĆÄ czyÄ pokarmy powodujÄ ce wzdÄcia: suche nasiona roĆlin strÄ czkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), bĂłb, kapusta, surowa cebula i czosnek, por w duĆŒej iloĆci, kalafior i brokuĆ w nadmiarze, czereĆnie, gruszki, Ćliwki surowe; warzywa takie jak kalafior czy brokuĆ czÄsto sÄ tolerowane w niewielkiej iloĆci w formie zupy typu krem,
NaleĆŒy unikaÄ potraw o dziaĆaniu zapierajÄ cym: potrawy z ryĆŒu biaĆego i mÄ ki ziemniaczanej, takie jak risotta, kisiele owocowe i mleczne w duĆŒej iloĆci, kluski, kopytka, gorzka czekolada, niedojrzaĆe/zielonkawe banany i ĆciÄ gajÄ cym: napoje garbnikowe (gorzka mocna herbata, kakao na wodzie, czerwone wino wytrawne, napar z suszonych czarnych jagĂłd),
Eliminacji ulegajÄ rĂłwnieĆŒ spoĆŒywane w caĆoĆci migdaĆy, orzechy, nasiona czy pestki (sĆonecznika, dyni, sezamu, czarnuszki, siemienia lnianego i inne),
ĆagodzÄ co na bĆonÄ ĆluzowÄ jelit dziaĆajÄ pĆyny osĆaniajÄ ce takie jak: napar z rumianku, lipy, hibiskusa, odwar lub napar z siemienia lnianego,
Korzystne w przypadku zaparÄ jest stosowanie:
 a) fermentowanych przetworĂłw mlecznych (jogurty naturalne, kefiry, maĆlanki, zsiadĆe mleko), zawierajÄ cych bakterie probiotyczne,
b) sokĂłw/kompotĂłw owocowych obfitujÄ cych w fruktozÄ i sorbitol (szczegĂłlnie jabĆkowy, gruszkowy, Ćliwkowy, winogronowy) oraz sokĂłw warzywnych (z marchwi, selera, burakĂłw, pomidorĂłw, z kiszonej kapusty),
c) esencjonalnych bulionĂłw i rosoĆĂłw, wody przegotowanej z miodem, wypijanej na czczo,
d) namoczonych, zmiksowanych i przetartych Ćliwek suszonych, soku lub kompotu przetartego ze Ćliwek,
e) przegotowanej i lekko schĆodzonej wody z miodem,
f) wypicie ĆyĆŒki oliwy czy oleju rzepakowego.
ZALECENIA W STANACH ZAPALNYCH UCHYĆKĂW:
W stanach zapalnych uchyĆkĂłw lub, kiedy pojawia siÄ krew w stolcu, naleĆŒy powstrzymaÄ siÄ od spoĆŒywania pokarmĂłw i przez 2 â 3 dni przyjmowaÄ jedynie pĆyny obojÄtne lub osĆaniajÄ ce jelito takie, jak: niegazowana woda mineralna, gorzka herbata, napar z rumianku lub miÄty, napar lub odwar z siemienia lnianego,
JeĆli objawy ulegnÄ zĆagodzeniu, moĆŒna rozpoczÄ Ä rozszerzanie diety, zaczynajÄ c od kleiku na wodzie, najlepiej z grysiku (ma dziaĆanie obojÄtne na przewĂłd pokarmowy) lub na wywarze z warzyw, nastÄpnie z dodatkiem niewielkiej iloĆci masĆa, cukru, ewentualnie chudego mleka oraz sucharkĂłw, biszkoptĂłw czy chrupek kukurydzianych,
W miarÄ ustÄpowania objawĂłw dietÄ naleĆŒy modyfikowaÄ o dodatek biaĆego pieczywa, twarogu, jogurtu naturalnego, musu jabĆkowego, marchewki puree, ziemniakĂłw puree, chudego rosoĆu, kompotĂłw przetartych, kisielu, galaretki, gotowanego mielonego miÄsa, sokĂłw owocowych i warzywnych, stopniowo dochodzÄ c do peĆnej diety Ćatwo strawnej.Â
Dieta w chorobie uchyĆkowatej jelita grubego jest doĆÄ wymagajÄ ca, szczegĂłlnie w okresie wznowy choroby i nasilenia objawĂłw. NieprawidĆowy dobĂłr pokarmĂłw moĆŒe skutkowaÄ zwiÄkszeniem dolegliwoĆci i pojawieniem siÄ stanĂłw zapalnych w obrÄbie wystÄpujÄ cych uchyĆkĂłw jelita grubego. Ostry stan zapalny uchyĆka moĆŒe spowodowaÄ jego perforacjÄ (pÄkniÄcie), a skaĆŒona treĆÄ jelitowa moĆŒe przedostaÄ siÄ do jamy brzusznej, powodujÄ c rozlane, ropne lub kaĆowe zapalenie otrzewnej, co wymaga przeprowadzenia zabiegu.
JeĆli wystÄpuje u Ciebie lub bliskiej Ci osoby choroba uchyĆkowata jelita grubego, nie wiesz jakie posiĆki moĆŒesz spoĆŒywaÄ z racji obawy przed wystÄpowaniem dolegliwoĆci i nasileniem stanu zapalnego a chciaĆbyĆ aby TwĂłj jadĆospis zawieraĆ w peĆni zbilansowane, bezpieczne do spoĆŒycia w tym okresie posiĆki, skontaktuj siÄ w celu umĂłwienia wizyty i przygotowania spersonalizowanego jadĆospisu.


