top of page

Dieta w chorobie uchyƂkowatej jelita grubego

Zaktualizowano: 2 paĆș

UchyƂkowatoƛć jelita grubego polega na tworzeniu się uchyƂkĂłw, czyli workowatych uwypukleƄ jelita w obrębie ktĂłrych moĆŒe zatrzymywać się treƛć pokarmowa i zwiększać rozwĂłj stanĂłw zapalnych. Częstoƛć występowania uchyƂkĂłw jelita grubego wzrasta wraz z wiekiem, co spowodowane jest gƂównie spowolnieniem perystaltyki przewodu pokarmowego.

dieta w chorobie uchyƂkowatej jelita grubego

Do najczęstszych przyczyn tworzenia się uchyƂków zalicza się przede wszystkim:

  • niewƂaƛciwe odĆŒywianie będące przyczyną powstania częstych zaparć (zbyt maƂa iloƛć bƂonnika, gƂównie frakcji nierozpuszczalnej w poĆŒywieniu),

  • brak aktywnoƛci fizycznej (spacer, rower, basen),

  • sƂaboƛć warstwy mięƛniowej ƛcian przewodu pokarmowego (utrata elastycznoƛci, wiotczenie), związane gƂównie z postępującym wiekiem i następującymi wĂłwczas zmianami fizjologicznymi i anatomicznymi,

  • otyƂoƛć,

  • przewlekƂy stres.


NaleĆŒy podkreƛlić, ĆŒe wymienione powyĆŒej dwa pierwsze czynniki (niedobĂłr bƂonnika w diecie i niska/brak aktywnoƛci fizycznej w ciągu dnia) mają nadrzędny wpƂyw na rozwĂłj choroby. Są one przyczyną zwolnienia pasaĆŒu treƛci pokarmowej w jelicie oraz tworzenia się, trudnego do wydalenia, stolca o twardej, zbitej konsystencji. W efekcie tego dochodzi do nadmiernych skurczĂłw okrÄ™ĆŒnicy i wzrostu ciƛnienia wewnątrz ƛwiatƂa jelita. Esica jest odcinkiem okrÄ™ĆŒnicy o najmniejszej ƛrednicy, stąd obecnoƛć w niej największej iloƛci uchyƂkĂłw. JeĆŒeli w ƛwietle jelita znajduje się duĆŒa objętoƛć miękkiego kaƂu (z duĆŒÄ… zawartoƛcią bƂonnika) to ciƛnienie, konieczne do jego przepchnięcia, jest niskie. Kiedy zaƛ w diecie brakuje bƂonnika, kaƂ staje się twardy, zbity i ma mniejszą objętoƛć, co wymaga wytworzenia znacznie większych ciƛnieƄ do jego wydalenia. W konsekwencji tego powstają uchyƂki. Aktywnoƛć fizyczna z kolei pozytywnie wpƂywa na tƂocznie brzuszną, przyƛpiesza pasaĆŒ jelitowy, zapobiegając tym samym odkƂadaniu się treƛci jelitowej w zagƂębieniach bƂony ƛluzowej jelit i wpƂywa na częstsze oddawanie stolca, co dziaƂa prewencyjnie w rozwoju choroby uchyƂkowatej jelit.

UchyƂkowatoƛć najczęƛciej pozostaje niezauwaĆŒona przez osoby, poniewaĆŒ u większoƛci pacjentĂłw, odcinki jelita zajęte uchyƂkowatoƛcią nie dają ĆŒadnych dolegliwoƛci i są wykrywane caƂkiem przypadkowo, przy okazji wykonywania badaƄ diagnostycznych z powodu innych problemĂłw zdrowotnych. Jest to tzw. uchyƂkowatoƛć bezobjawowa. Czasami jednak pojawiają się dolegliwoƛci w postaci: nieokreƛlonych bĂłlĂłw brzucha, uczucia peƂnoƛci, wzdęć, zaburzeƄ wyprĂłĆŒniania (biegunka lub zaparcie stolca), niekiedy krĂłtkotrwaƂych epizodĂłw zatrzymania wiatrĂłw i stolca, ktĂłrych wystąpienie sygnalizuje objawową chorobę uchyƂkowatą jelit.  W przypadku zaƛ wystąpienia jej powikƂaƄ, objawy mogą być znacznie powaĆŒniejsze. Do najczęstszych powikƂaƄ choroby uchyƂkowatej jelita grubego naleĆŒÄ…: krwawienie do ƛwiatƂa przewodu pokarmowego oraz zmiany zapalne w jelicie. Zapalenie uchyƂkĂłw przebiega najczęƛciej z podwyĆŒszeniem temperatury ciaƂa i silnymi dolegliwoƛciami bĂłlowymi, gƂównie w lewej, dolnej częƛci jamy brzusznej. Stan zapalny moĆŒe rozprzestrzenić się na okoliczne tkanki, przyczyniając się do powstania innych groĆșnych powikƂaƄ. Ostry stan zapalny uchyƂka moĆŒe spowodować jego perforację (pęknięcie). W takim przypadku skaĆŒona treƛć jelitowa przedostaje się do jamy brzusznej, powodując rozlane, ropne lub kaƂowe zapalenie otrzewnej. Nierzadko dochodzi rĂłwnieĆŒ do powstawania ropnia w jamie brzusznej. Na skutek stanu zapalnego w miejscu obecnoƛci zmienionego uchyƂka moĆŒe formować się teĆŒ guz zapalny zwÄ™ĆŒający ƛwiatƂo jelita. Taki stan daje obraz niedroĆŒnoƛci przewodu pokarmowego. Stany te mogą stanowić zagroĆŒenie dla zdrowia i ĆŒycia pacjenta.

W związku z powyĆŒszym dieta w chorobie uchyƂkowatej jelita grubego jest uzaleĆŒniona od nasilenia objawĂłw towarzyszących temu schorzeniu:

  • W przypadku, gdy nie występują stany zapalne uchyƂkĂłw stosuje się dietę wysokoresztkową z duĆŒÄ… iloƛcią bƂonnika, ktĂłry mechanicznie pobudza pracę jelit,

  • W przypadku, gdy pojawiają się stany zapalne uchyƂkĂłw, występują zaparcia i bĂłle brzucha, w stolcu pojawia się krew naleĆŒy stosować dietę Ƃatwo strawną z ograniczeniem bƂonnika w postaci surowej.


Podstawowe zalecenia ĆŒywieniowe:

  • W uchyƂkowatoƛci bezobjawowej/objawy nieliczne wskazane jest stosowanie diety bogatobƂonnikowej. Dieta bogatokoresztkowa oznacza spoĆŒywanie ok. 40 – 60g bƂonnika dziennie. W diecie naleĆŒy zwiększyć szczegĂłlnie iloƛć nierozpuszczalnej frakcji bƂonnika, występującej w peƂnoziarnistych produktach zboĆŒowych, warzywach i owocach. DuĆŒa iloƛć bƂonnika w diecie, dzięki jego zdolnoƛci do absorbowania wody, przyczynia się do zwiększenia objętoƛci stolca, zmiękczenia jego konsystencji a poprzez mechaniczne draĆŒnienie – do pobudzenia jelita do pracy,

  • W przypadku osĂłb spoĆŒywających dotychczasowo niewielkie iloƛci bƂonnika pokarmowego, jego zwiększenie powinno odbywać się stopniowo a iloƛć powinna być dostosowana do indywidualnej tolerancji pacjenta. Jest to konieczne, w celu uniknięcia dokuczliwych wzdęć i nadmiernego gromadzenia się gazĂłw w jelitach. NaleĆŒy jednak pamiętać, ĆŒe, aby dieta przyniosƂa oczekiwany skutek, jego dzienne spoĆŒycie nie powinno być niĆŒsze niĆŒ 25g/d,

  • Dobrym ĆșrĂłdƂem bƂonnika nierozpuszczalnego są: otręby pszenne, mielone siemię lniane, pieczywo razowe z mąki z peƂnego przemiaƂu, grube kasze, nie oczyszczony ryĆŒ (brązowy, dziki), makarony z mąki razowej, surowe warzywa i owoce ze skĂłrką, owoce suszone po namoczeniu (ƛliwki, morele, figi, rodzynki), kiszona kapusta a takĆŒe orzechy (gƂównie wƂoskie i laskowe) oraz migdaƂy (najlepiej w postaci zmielonej lub dobrze rozdrobnione),

  • Aby bƂonnik zadziaƂaƂ w sposĂłb wƂaƛciwy, naleĆŒy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej iloƛci pƂynĂłw (co najmniej 2,5-3 litry dziennie). Mogą to być: wody mineralne, woda ze ƛwieĆŒo wyciƛniętym sokiem z cytryny/limonki, przegotowana woda z miodem, herbatki zioƂowe (z rumianku, melisy, lipy, hibiskusa, mięty), soki owocowe i warzywne ƛwieĆŒo wyciƛnięte, sok z kiszonej kapusty, fermentowane napoje mleczne (kefir, maƛlanka, jogurt naturalny), esencjonalne buliony domowe, rosoƂy. Dobre dziaƂanie na pozbycie zalegających mas kaƂowych wykazują rĂłwnieĆŒ napary z babki pƂesznik. Przy zbyt maƂej iloƛci wypijanych pƂynĂłw, zwiększona iloƛć bƂonnika w diecie moĆŒe nasilić występowanie zaparć, jeszcze bardziej utrudniając wyprĂłĆŒnianie,

  • W przypadku występowania wzdęć naleĆŒy ograniczyć spoĆŒycie produktĂłw i potraw sprzyjających ich powstawaniu, takich jak: warzywa kapustne (kalafior, brokuƂy, brukselka), czosnek, cebula, pory, nasiona roƛlin strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) oraz piwa i napojĂłw gazowanych,

  • Unikać naleĆŒy produktĂłw wysoko przetworzonych oraz obfitujących w sztuczne barwniki i konserwanty,

  • PosiƂki naleĆŒy spoĆŒywać regularnie, w spokojnej atmosferze, bez poƛpiechu,

  • NaleĆŒy pamiętać o codziennej aktywnoƛci fizycznej (4x po 45-60 min.): spacer, biegi, pƂywanie, marszobiegi, zajęcia fitness,

  • NaleĆŒy dbać o regularne wyprĂłĆŒnienia. Nie naleĆŒy powstrzymywać oddawania stolca i gazĂłw, wyprĂłĆŒniać powinno się w chwili odczuwania parcia na stolec,

  • Wskazane jest zaprzestanie palenia (palenie pogarsza stan zapalny uchyƂkĂłw), unikanie napojĂłw gazowanych, (draĆŒnią jelita) oraz ograniczenie spoĆŒycia alkoholu,

  • NaleĆŒy unikać produktĂłw i potraw tƂustych, smaĆŒonych na gƂębokim oleju, grillowanych w sposĂłb tradycyjny. Zaleca się przyrządzanie potraw poprzez gotowanie w wodzie/na parze, duszenie bez obsmaĆŒania, pieczenie w rękawie, pergaminie.


ZALECENIA W OKRESIE WZMOĆ»ONYCH DOLEGLIWOÚCI BÓLOWYCH

(w okresie stanu zapalnego):

  • W okresie występowania dolegliwoƛci bĂłlowych naleĆŒy stosować dietę Ƃatwo strawną, niskobƂonnikową. Potrawy naleĆŒy sporządzać metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia, pieczenia w folii, rękawie lub pergaminie,

  • NaleĆŒy ograniczyć iloƛć bƂonnika w formie surowej w diecie. MoĆŒna to osiągnąć poprzez:

a) obieranie warzyw i owoców ze skórki; przecieranie lub wyciskanie soków z owoców zawierających drobne pestki, obieranie pomidorów ze skórki i usuwanie z nich pestek, sporządzanie z owoców deserów w postaci musów, serwowanie zup typu krem,

b) stosowanie warzyw gotowanych i rozdrobnionych,

c) stosowanie drobnych kasz (grysik, jaglana, manna, drobne kasze jęczmienne) zamiast grubych (gryczana, gruba jęczmienna),

d) stosowanie jasnego pieczywa (w ograniczonej iloƛci pieczywo graham-zaleĆŒy od tolerancji),

e) wykluczenie z diety pieczywa i ciast z ziarnami maku, sezamu, nasion oraz z dodatkiem orzechów.


NaleĆŒy jednoczeƛnie zaznaczyć, ĆŒe nie naleĆŒy unikać spoĆŒycia bƂonnika w codziennej diecie, poniewaĆŒ wpƂywa on na przyƛpieszenie perystaltyki przewodu pokarmowego i zmniejsza ryzyko zagƂębiania się resztek pokarmu w zmienionych chorobowo uchyƂkach jelita, co moĆŒe wzmagać objawy. Jeƛli u pacjenta dolegliwoƛci związane z chorobą nie pojawiają się, dieta pacjenta powinna zawierać prawidƂową iloƛć bƂonnika, a nawet być bogatobƂonnikowa aby nie zwiększać kumulacji resztek pokarmu w jelicie i indukować rozwĂłj choroby. Dlatego zaleca się np., blendowanie/przecieranie owocĂłw jagodowych (malin, jagĂłd, truskawek, borĂłwek) mających drobno pestki a następnie powstaƂy mus naleĆŒy dodatkowo przetrzeć przez sitko w celu usunięcia pozostaƂych pestek (naleĆŒy spoĆŒyć wyƂącznie pozostaƂy przesącz).


  • Z diety naleĆŒy wyƂączyć pokarmy powodujące wzdęcia: suche nasiona roƛlin strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), bĂłb, kapusta, surowa cebula i czosnek, por w duĆŒej iloƛci, kalafior i brokuƂ w nadmiarze, czereƛnie, gruszki, ƛliwki surowe; warzywa takie jak kalafior czy brokuƂ często są tolerowane w niewielkiej iloƛci w formie zupy typu krem,

  • NaleĆŒy unikać potraw o dziaƂaniu zapierającym: potrawy z ryĆŒu biaƂego i mąki ziemniaczanej, takie jak risotta, kisiele owocowe i mleczne w duĆŒej iloƛci, kluski, kopytka, gorzka czekolada, niedojrzaƂe/zielonkawe banany i ƛciągającym: napoje garbnikowe (gorzka mocna herbata, kakao na wodzie, czerwone wino wytrawne, napar z suszonych czarnych jagĂłd),

  • Eliminacji ulegają rĂłwnieĆŒ spoĆŒywane w caƂoƛci migdaƂy, orzechy, nasiona czy pestki (sƂonecznika, dyni, sezamu, czarnuszki, siemienia lnianego i inne),

  • Ɓagodząco na bƂonę ƛluzową jelit dziaƂają pƂyny osƂaniające takie jak: napar z rumianku, lipy, hibiskusa, odwar lub napar z siemienia lnianego,

  • Korzystne w przypadku zaparć jest stosowanie:

 a) fermentowanych przetworów mlecznych (jogurty naturalne, kefiry, maƛlanki, zsiadƂe mleko), zawierających bakterie probiotyczne,

b) soków/kompotów owocowych obfitujących w fruktozę i sorbitol (szczególnie jabƂkowy, gruszkowy, ƛliwkowy, winogronowy) oraz soków warzywnych (z marchwi, selera, buraków, pomidorów, z kiszonej kapusty),

c) esencjonalnych bulionów i rosoƂów, wody przegotowanej z miodem, wypijanej na czczo,

d) namoczonych, zmiksowanych i przetartych ƛliwek suszonych, soku lub kompotu przetartego ze ƛliwek,

e) przegotowanej i lekko schƂodzonej wody z miodem,

f) wypicie ƂyĆŒki oliwy czy oleju rzepakowego.


ZALECENIA W STANACH ZAPALNYCH UCHYƁKÓW:

  • W stanach zapalnych uchyƂkĂłw lub, kiedy pojawia się krew w stolcu, naleĆŒy powstrzymać się od spoĆŒywania pokarmĂłw i przez 2 – 3 dni przyjmować jedynie pƂyny obojętne lub osƂaniające jelito takie, jak: niegazowana woda mineralna, gorzka herbata, napar z rumianku lub mięty, napar lub odwar z siemienia lnianego,

  • Jeƛli objawy ulegną zƂagodzeniu, moĆŒna rozpocząć rozszerzanie diety, zaczynając od kleiku na wodzie, najlepiej z grysiku (ma dziaƂanie obojętne na przewĂłd pokarmowy) lub na wywarze z warzyw, następnie z dodatkiem niewielkiej iloƛci masƂa, cukru, ewentualnie chudego mleka oraz sucharkĂłw, biszkoptĂłw czy chrupek kukurydzianych,

  • W miarę ustępowania objawĂłw dietę naleĆŒy modyfikować o dodatek biaƂego pieczywa, twarogu, jogurtu naturalnego, musu jabƂkowego, marchewki puree, ziemniakĂłw puree, chudego rosoƂu, kompotĂłw przetartych, kisielu, galaretki, gotowanego mielonego mięsa, sokĂłw owocowych i warzywnych, stopniowo dochodząc do peƂnej diety Ƃatwo strawnej. 


Dieta w chorobie uchyƂkowatej jelita grubego jest doƛć wymagająca, szczegĂłlnie w okresie wznowy choroby i nasilenia objawĂłw. NieprawidƂowy dobĂłr pokarmĂłw moĆŒe skutkować zwiększeniem dolegliwoƛci i pojawieniem się stanĂłw zapalnych w obrębie występujących uchyƂkĂłw jelita grubego. Ostry stan zapalny uchyƂka moĆŒe spowodować jego perforację (pęknięcie), a skaĆŒona treƛć jelitowa moĆŒe przedostać się do jamy brzusznej, powodując rozlane, ropne lub kaƂowe zapalenie otrzewnej, co wymaga przeprowadzenia zabiegu.

Jeƛli występuje u Ciebie lub bliskiej Ci osoby choroba uchyƂkowata jelita grubego, nie wiesz jakie posiƂki moĆŒesz spoĆŒywać z racji obawy przed występowaniem dolegliwoƛci i nasileniem stanu zapalnego a chciaƂbyƛ aby TwĂłj jadƂospis zawieraƂ w peƂni zbilansowane, bezpieczne do spoĆŒycia w tym okresie posiƂki, skontaktuj się w celu umĂłwienia wizyty i przygotowania spersonalizowanego jadƂospisu.



podstawowe dane

GABINET DIETETYKI KLINICZNEJ
ul. Stefana Batorego 48, pokój nr 204
41-506 Chorzów
(Centrum Biurowe przy ING)
​

DIETETYK KLINICZNY
PSYCHODIETETYK 
mgr JOANNA WALASEK

NIP: 642-308-77-09
REGON: 384553514

Numer konta bankowego:PL 78 1050 1214 1000 0097 2017 4219

  • Facebook Social Ikona
  • Instagram Ikona spoƂeczna
  • LinkedIn Ikona spoƂeczna
bottom of page