Zalecenia żywieniowe przy dolegliwościach w chorobie nowotworowej
- Dietetyk Joanna Walasek

- 53 minuty temu
- 9 minut(y) czytania
Pacjenci z chorobą nowotworową narażeni są na znaczne wyniszczenie organizmu wynikające przede wszystkim z ryzyka rozwoju kacheksji nowotworowej. Jest to zespół objawów charakteryzujący się ciężką, niezamierzoną i pogłębiającą się utratą masy ciała, szczególnie beztłuszczowej, co wiąże się ze spadkiem masy mięśniowej. W przebiegu kacheksji może także dochodzić do zmian w metabolizmie podstawowych składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów), nasilonego katabolizmu, przewlekłej reakcji zapalnej, rozwoju niedokrwistości i ogólnego obniżenia jakości życia.

W opisywanym zespole wyniszczenia nowotworowego bardzo często dochodzi u chorych do pojawienia się jadłowstrętu, zaburzeń apetytu czy mniejszej ilości (niż wymagane zapotrzebowanie) spożywanego pokarmu. Ponadto u pacjentów onkologicznych, głównie tych po leczeniu chirurgicznym, chemioterapii czy radioterapii okolic nadbrzusza bardzo często pojawiają się nudności i wymioty, biegunki oraz zaparcia. Dodatkowo leczenie cytostatykami lub naświetlanie górnej części przewodu pokarmowego może przyczyniać się do pojawienia się u chorych problemów z połykaniem i odczuwaniem smaku. Inną, równie często występującą dolegliwością będącą konsekwencją takiego leczenia onkologicznego jest kserostomia, gdzie w wyniku uszkodzenia ślinianek może dochodzić do pojawienia się suchości w jamie ustnej. W konsekwencji zaburzone zostaje odczuwanie smaku spożywanych posiłków, co wpływa na pogorszenie apetytu u chorego i może przyczyniać się do mniejszej ilości spożywanych racji pokarmowych.
Kacheksja nowotworowa oraz wymienione dolegliwości towarzyszące pacjentom onkologicznym, zależne od lokalizacji choroby, w nadrzędny sposób mogą przyczyniać się do rozwoju niedożywienia u pacjentów. Niedożywienie to znacznie podwyższa częstość powikłań leczenia, zmniejsza szanse na wyleczenie, wydłuża czas hospitalizacji, zwiększa koszty leczenia i może być przyczyną wzrostu liczby zgonów. Dlatego tak ważne jest, aby mimo niepożądanych działań wynikających z przebiegu choroby nowotworowej, pacjenci nie unikali spożywania pokarmów, spełniali dobowe zapotrzebowanie na energię, białko, witaminy oraz sole mineralne. Należy podkreślić, że dieta pacjenta w tym okresie powinna być dobrze zbilansowana, co pozwoli zmniejszyć ryzyko występowania deficytów pokarmowych i rozwój niedożywienia, które jak wiadomo wpływa niekorzystnie na postęp choroby, zwiększa ryzyko niepowodzenia leczenia (w tym odraczania chemioterapii), wydłuża hospitalizację i terminowość zabiegu, obniża jakość życia chorego i co ważne, stanowi czynnik zwiększający śmiertelność wśród pacjentów onkologicznych. Dlatego tak ważne jest, aby pacjent był pod opieką wielu specjalistów, w tym także dietetyka klinicznego, który w prawidłowy sposób zbilansuje jadłospis pacjenta i pomoże zmniejszyć występowanie dolegliwości, które mogą pojawić się w przebiegu choroby onkologicznej.
W tabeli poniżej przedstawione zostały zalecenia żywieniowe przy dolegliwościach w chorobie nowotworowej, które mogą pomóc pacjentom onkologicznym w pokonaniu współwystępujących w przebiegu choroby dolegliwości, zwiększyć ochotę na przyjmowanie pokarmów, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju niedożywienia u chorych.
Zalecenia żywieniowe przy dolegliwościach w chorobie nowotworowej
Dolegliwości | Zalecenia |
Nudności i wymioty |
|
Brak apetytu i zaburzenia odczuwania smaku, w tym także odczucie metalicznego posmaku |
|
Kserostomia i ból w jamie ustnej |
|
Biegunki |
|
Zaparcia |
|






Komentarze